Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Κρυπτοσύστημα μετάθεσης

Τα κρυπτογραφικά συστήματα που αναπτύχθηκαν στα προηγούμενα χρησιμοποιούσαν την αριθμητική των υπολοίπων που προέκυπτε από προσθέσεις, πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις.

Το κρυπτοσύστημα μετάθεσης δεν έχει τέτοιες πράξεις, τουλάχιστον ουσιαστικές, αλλά βασίζεται στις αντιμεταθέσεις θέσεων που έχουν οι χαρακτήρες του αρχικού μηνύματος. Το κλειδί είναι η συνάρτηση μετάθεσης n στοιχείων. Το n, ο αριθμός των χαρακτήρων δηλαδή που συμμετέχουν στην μετάθεση αποτελεί το μήκος του κλειδιού και η συνάρτηση σ(χ) που υλοποιεί την μετάθεση είναι το κλειδί κρυπτογράφησης.

Για παράδειγμα αν το μήκος κλειδιού είναι 6 χαρακτήρες τότε τα δυνατά κλειδιά είναι 6!=720 για 9!=362880. Θεωρώντας τη μετάθεση 6 σημείων

Κρυπτοσύστημα μετάθεσηςχ 1 2 3 4 5 6 που υλοποιείται    

σ(χ) 3 5 4 1 6 2 με τον πίνακα





Παράδειγμα εφαρμογής


Έτσι το μήνυμα των προηγούμενων παραδειγμάτων με συνολικά 47 χαρακτήρες επεκτείνεται κατά έναν, το κενό (_), ώστε το σύνολό τους να διαιρείται με το μήκος κλειδιού που θα χρησιμοποιηθεί το 6.

«ΜΑΘΗΜΑ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ. ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΙΝΑΤΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ »

Χωρίζοντας το μήνυμα σε 6-άδες χαρακτήρων και αντικαθιστώντας καθένα τους με τον αριθμό τους, όπως και στα προηγούμενα, εφαρμόζουμε σε κάθε εξάδα χωριστά, τη συνάρτηση μετάθεσης. Το κρυπτογραφημένο μήνυμα που προκύπτει είναι:

«ΗΑΜΘΑΜΥΤ_ΡΚΠΑΙΟΡΓΦ_ΙΑ.ΣΔΚΝΔΣΑΩΝΤ_ΙΣΑ_ΩΚΣΑΙΗ_ΑΝΝΣ»

Η αποκρυπτογράφησή του γίνεται με εφαρμογή του αντίστροφου μετασχηματισμού εφαρμόζοντας τον ίδιο αλγόριθμο. Δηλαδή χωρίζεται το κρυπτογραφημένο μήνυμα σε 6-αδες χαρακτήρων και με πολλαπλασιασμό με τον αντίστροφο πίνακα. Ο έμπειρος αναλυτής μπορεί με αναγραμματισμούς να συμπεράνει λέξεις και να προβλέψει το κλειδί κρυπτογράφησης.




by: Πληροφορική Online
Πληροφορική Online Updated at: 2:37 μ.μ.
◄ Newer Post Older Post ►