Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Κρυπτανάλυση συστήματος αντικατάστασης

Το πιο κάτω κρυπτογραφημένο κείμενο αποτελείται από 215 χαρακτήρες. Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζεται η συχνότητα του καθενός καθώς επίσης και ποια είναι η αναμενόμενη με βάση τη στατιστική της γλώσσας.

Παρατηρώντας προσεκτικά το κείμενο διαπιστώνονται ίδια τμήματά του. Συμπεραίνεται ότι αντιστοιχούν σε ίδιες λέξεις του αρχικού.

«ΧΛΤΧΗΩΗΥΤΑΜΩΚΛΡΛΚΓΞΩ,ΤΞΥΓΤΧΟ_ΖΛΜΛΦΓΥ,ΤΙΑΛΜΛΦΓ,ΧΒΖΤΧΛΙΤΧΟ_ΖΛΜΛΦΓΞΛΙΤΟΞΑΥΓ.ΟΙΧΓΞΛΙΤΓ.ΚΙΗΥΧΛ,Τ.ΙΧΓΞΩ,ΤΗΥΞΟ.ΛΖΓΥ,ΔΤ,ΧΛΤΑΚΛΦΚΥΗΗΥΤ,ΑΛΙ.ΒΖΤΧΛΙΤΟ_ΟΓΤΧΛΤΗΥΕΩΗΥΤΧΩ,ΤΞΚΙΑΧΛΦΚΥΡΓΥ,ΨΤΧΛΤΗΥΕΩΗΥΤ.Γ.Υ,ΞΟΧΥΓΤΥΑΛΤΧΛΖΤ,ΓΖΥΧΞΥΤΓΒΥΖΖΩΨ»

Κρυπτανάλυση συστήματος αντικατάστασης
Ξεκινώντας από το ΤΧΛΤΗΥΕΩΗΥΤ και με βάση τον πίνακα υποθέτουμε ότι το Τ αντιστοιχεί στο κενό, το Υ στο Α, το Η στο Μ, το Ε στο Θ οπότε εύκολα προκύπτει ότι η λέξη αντιστοιχεί στο ΤΟ_ΜΑΘΗΜΑ_ το κείμενο ξεκινά λοιπόν ΤΟ_ΤΜΗΜΑ_. Επίσης γνωρίζοντας ότι οι λέξεις είναι πιθανό να τελειώνουν με ΑΙ, ΟΥ, ΩΝ, ΑΣ και άλλα εντοπίζουμε και το Ι Υ Ν Ω και Σ με δεδομένο ότι το Τ είναι το κενό.

Επιμένοντας με τον τρόπο αυτό βρίσκουμε το αρχικό κείμενο.

«ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΝΑΤΚΑ ΙΩΑΝΝΗ.»

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι δεν χρειάζονται ούτε καν ημέρες για να εντοπίσουμε το κλειδί παρότι θεωρητικά αυτό είναι αδύνατο να γίνει. Σε αυτό συντελεί η γνώση που υπάρχει για χαρακτηριστικά της γλώσσας και του αλφαβήτου που χρησιμοποιείται.
Για το λόγο αυτό, όπως θα μελετηθεί στα επόμενα αναπτύχθηκαν κρυπτογραφικά συστήματα με τέλεια ασφάλεια. Τέτοια χαρακτηρίζονται τα συστήματα στα οποία η μελέτη ενός κρυπτογραφημένου μηνύματος δεν παρέχει καμία πληροφορία σχετικά με το αρχικό κείμενο από το οποίο προέκυψε.



by: Πληροφορική Online
Πληροφορική Online Updated at: 2:57 μ.μ.
◄ Newer Post Older Post ►