Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Δομές Δεδομένων

Σημαντική έννοια της Πληροφορικής, εκτός από τα προγράμματα, είναι και τα “δεδομένα”. Τα προγράμματα χειρίζονται τα δεδομένα δια μέσου των “δομών δεδομένων”.

Δομή Δεδομένων είναι ένα σύνολο στοιχείων, συνήθως με κάποια σχέση μεταξύ τους, εφοδιασμένο με αριθμό επιτρεπτών ενεργειών.

Για την επίλυση πραγματικού προβλήματος, με βάση τα δεδομένα του, επιλέγονται οι αναγκαίες οντότητες. Οι οντότητες διαμορφώνονται από απλούς τύπους δεδομένων ή και κατάλληλους συνδυασμούς τους. Ο προγραμματιστής επιλέγει τις κατάλληλες οντότητες εφοδιασμένες με εκείνες τις ενέργειες, που θα προσδώσουν αφενός τη μέγιστη ευελιξία στη διαχείρισή τους και αφετέρου τη βέλτιστη απόδοση του προγράμματος.

Η απεικόνιση της δομής δεδομένων, στη μνήμη λέγεται δομή από-θήκευσης. Συγκεκριμένη δομή δεδομένων μπορεί να υλοποιηθεί με διαφορετικές δομές αποθήκευσης. Επίσης, ανάποδα, διαφορετικές δομές δεδομένων μπορούν να υλοποιηθούν με την ίδια δομή αποθήκευσης. Αυτές διακρίνονται σε εσωτερικές (Ram) και εξωτερικές (HD).

Οι δομές δεδομένων είναι χρήσιμες σε θέματα σχετικά με:


Την αποθήκευση πραγματικών δεδομένων.

Ως εργαλεία προγραμματισμού και στη

Μοντελοποίηση

Στην αποθήκευση δεδομένων προσφέρει αποδοτικούς τρόπους αποθήκευσης στη μνήμη και στον τρόπο διαχείρισης του μεγάλου όγκου τους. Προτείνει μεθόδους για την εισαγωγή, διαγραφή, αναζήτηση, ταξινόμηση και άλλων ενεργειών αποτελεσματικής διαχείρισής τους.

Ως προγραμματιστικά εργαλεία, αξιοποιούνται οι δομές για την διευκόλυνση ενεργειών του προγράμματος. Με τέτοιο τρόπο αξιοποιούνται για παράδειγμα προγραμματιστικά οι στοίβες και οι ουρές.

Ορισμένα είδη δομών δεδομένων, όπως για παράδειγμα οι γράφοι, μπορούν να αναπαραστήσουν πραγματικές καταστάσεις. Αξιοποιούνται για παράδειγμα στην μοντελοποίηση του πλέγματος δρομολογίων αεροπορικής εταιρίας μεταξύ των πολλών προορισμών της.

Κάθε μορφή δομής δεδομένων αποτελείται από κόμβους. Οι βασικές ενέργειες (πράξεις) που επιδέχονται είναι:

Προσπέλαση: επίσκεψη κόμβου για εξέταση ή τροποποίησή του.

Ανάκτηση: η ανάγνωση του περιεχομένου του κόμβου.

Αναζήτηση: διερεύνηση των κόμβων για τον εντοπισμό του ή των κόμβων με κριτήριο.

Εισαγωγή: προσθήκη νέων κόμβων σε υπάρχουσα δομή.

Διαγραφή: αφαίρεση κόμβου από την δομή.

Ενημέρωση: τροποποίηση του περιεχομένου ενός κόμβου.

Ταξινόμηση: διάταξη των κόμβων με αύξουσα ή φθίνουσα σειρά.

Συγχώνευση: δύο ή περισσότερες δομές συνενώνονται σε ενιαία δομή.

Διαχωρισμός: το αντίστροφο δηλαδή η διαίρεση μιας δομής σε άλλες.

Προσάρτηση: επικόλληση της δομής στο τέλος άλλης παρόμοιας.

Αντιγραφή: αναπαραγωγή των κόμβων ή ορισμένων της δομής σε άλλη δομή.

ΣΙΝΑΤΚΑΣ ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ


by: Πληροφορική Online
Πληροφορική Online Updated at: 4:40 π.μ.
◄ Newer Post Older Post ►